Peutervriendelijke Aziatische kip met groentjes

 

wp-image-1595324692jpg.jpg

De standaard Belgische kost (denk worsten met bloemkool in witte saus) komt hier zelden of nooit op tafel. De smaak van een gekookte patat brengt nog steeds kleine jeugdtrauma’s bij mij naar boven. OK, dat is misschien lichtjes overdreven ;-), maar de vlees – groenten (in saus) – patat combinatie zal je hier in ieder geval niet snel geserveerd zien.

Om niet altijd een spaghetti bolognaise voor te schotelen, ga ik graag op zoek naar wat variatie. Dit gerecht kan je ondertussen regelmatig terugvinden op ons weekmenu. Lekker, eenvoudig, vrij snel klaar, “echte” Aziatische smaak, en peuterproof!

*weetje:  mijn spellingchecker lijkt “peuterproof” niet te kennen en veranderde het in “peuterprooi”. Say what? 😯 *

Maar dus: Peuterproof. De Mini kan al eens een lastige eter zijn. Hij wordt niet graag gevoederd (groentepap, dat vindt hij voor babies), maar wil alles zelf doen. Jammer genoeg heeft hij het eten met vork of lepel nog lang niet onder de knie (hij doet soms eens een succesvolle poging, maar meestal wordt de vork gewoon in 1 hand vastgeklemd terwijl de andere hand het eten rechtstreeks van het bord in zijn mond binnen steekt.) Om toch de nodige vitamientjes binnen te krijgen, probeer ik dus creatief om te springen met ons avondeten en op zoek te gaan naar gerechten waar hij zelf makkelijk kan van mee eten. En dit gerechtje is zo’n toppertje. En zonder saus is het (redelijk) smos-bestendig ook!

Het recept haalde ik bij Gimme Some Oven.

De smos-bestendige peuterversie (zonder saus)

Kip met wokgroentjes in sesam-honing-sojasaus

Wat?

(wij aten er met 2 volwassenen en 1 peuter van en de restjes gaven mij de volgende dag nog een lekkere lunch)

  • 400 a 500g kippenblokjes
  • wokgroenten naar keuze (ik ging voor een zak diepvries wokgroentjes)
  • (geroosterde) sesamzaadjes
  • 3 lenteuitjes
  • olie (om te bakken)
  • peper en zout
  • Quinoa of rijst

 

Voor de saus:

  • 1 teentje look (geplet)
  • 2-3 eetlepels lopende honing (genre acacia)
  • 2 eetlepels rijstwijnazijn
  • 3 eetlepels donkere sojasaus
  • een snuifje gemalen gember
  • een scheutje sesamolie
  • (optioneel) een beetje sriracha
  • 1 theelepel maizena

 

Hoe?

Begin eerst met de quinoa of rijst want deze heeft wat langer nodig (of gebruik zo’n microgolfzakjes van Uncle Bens als je snel wil eten ;-)).

Verwarm een scheut arachide- of olijfolie (eventueel met een beetje sesamolie) in een wok of grote pan op middelhoog (tot hoog) vuur. Bak hierin de kippenblokjes een paar minuutjes aan en kruid ze bij met peper en zout. Voeg de wokgroentjes toe en bak deze nog een paar minuten mee totdat ze beetgaar zijn (idealiter bak je eerst de kip gaar, haal je deze eruit, bak je dan de groenten, en voeg je alles terug samen. Ik ging voor de shortcut).

* peuterversie: haal wat gare kippenblokjes en groentjes uit de wok. Snij in hapklare stukken en houdt apart *

Meng alle ingrediënten (behalve de maizena) voor de saus. Proef en voeg toe naar smaak (ik eet de saus graag iets zoeter). Voeg als de smaak op punt staat ook de maizena toe. Als de kip en groenten gaar zijn, voeg je de saus toe aan de wok. Even roeren zodat de saus kan indikken. Klaar!

Serveren op een bedje van quinoa of rijst en afwerken met lenteui en sesamzaadjes.

Echt lekkel ! 😉

Hebben jullie nog zo’n lekker peuter-proof gerechtje dat ik eens kan testen?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s